Skriebels

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Heilige Ermelindis van Meldert - 29 oktober

Heilige Ermelindis van Meldert

† 590
Kluizenares
De eeuwenoude verering van Ermelindis is vooral populair in de gemeenten Meldert, Bevekom en Lovenjoel (Bierbeek).

De Heilige Ermelindis van Meldert werd als telg van een adellijk geslacht in 510 aan de rand van het Bruulbos in het gehucht Ter Donk (Lovenjoel) geboren.

Reeds in haar vroege jeugd gaf Ermelindis blijk van een grote godvruchtigheid. Zij wilde niets liever dan maagd blijven en haar leven aan God wijden.

Wanneer Ermelindis de huwbare leeftijd bereikte, hadden haar ouders een huwelijk gearrangeerd met een interessante adellijke partij. Ze weigerde echter te trouwen met de partner die haar ouders voor haar uitgekozen hadden en schonk al haar bezittingen weg.

Haar erfdeel gaf ze aan de armen. Uiteindelijk stemde haar vader in met haar wens om kluizenares te worden en schonk haar een stuk grond in de buurt van Lovenjoel.

De Heilige Ermelindis verliet haar ouderlijk huis en maar was niet gelukkig. Ze zocht de eenzaamheid op nog radicalere wijze - in navolging van de woestijnvaders over wie ze in haar jeugd zo vaak las. Ze trok verder en vestigde zich in de onherbergzame streek rond Bevekom.

Op latere leeftijd liet zij een kluis bouwen in Meldert en bracht er de rest van haar dagen in gebed en versterving door.

De Heilige Ermelindis van Meldert stierf na een godvruchtig leven op 47-jarige leeftijd. Haar relieken worden bewaard in een schrijn in de parochiekerk van Meldert.

Eens per vijftig jaar wordt deze schrijn geopend om de botten te tonen aan de parochianen.
Daarnaast wordt jaarlijks op tweede Pinksterdag in Meldert een drukbezochte processie gehouden ter ere van de Heilige Ermelindis.

De Heilige Ermelindis wordt vooral aangeroepen tegen koorts, lamheid en oogpijn.

Aan de rand van het Bruulbos bij Lovenjoel - waar eertijds het geboortehuis van de Heilige Ermelindis van Meldert was - staat de eenvoudige bedevaartkapel die aan haar toegewijd is.
Vlakbij bevindt zich ook de geneeskrachtige bron.

Weerspreuk

Kruipen de muizen diep in d'aard,
wees voor een strenge winter vervaard