Skriebels

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Heilige Everardus van Friuli - 16 december

Heilige Everardus van Friuli

(° ca. 810 - † 866)
Abdijstichter en weldoener

De Heilige Everardus staat bekend onder verschillende namen: Everardus is uiteraard de Latijnse vorm van de naam 'Eberhard'; hijzelf schreef zijn naam als 'Evvrardus'.

Hij werd geboren in een voornaam Frankisch geslacht, namelijk als zoon van Unruoch II, de hertog van Friuli, en Engeltrude.

Hij leefde in de negende eeuw, ten tijde van Karel De Grote.
Friuli was toen net een grensmark van het Frankische Rijk geworden.

De Heilige Everardus volgde zijn vader op als hertog van Friuli en huwde in 836 Gisela, dochter van Lodewijk de Vrome.
Uit dit huwelijk werden maar liefst elf kinderen geboren.

Everardus en Gisela werden geroemd om hun vrome leven en hun goedheid, Everardus heeft o.a. een groot aantal horigen hun vrijheid teruggegeven.

Door zijn huwelijk met Gisela verwierf hij een aantal eigendommen in Noord-Frankrijk, waaronder een domein in Cysoing, waar beide echtelieden in 854 een abdij gewijd aan de Heilige Calixtus van Rome stichtten.

De Heilige Everardus moest echter herhaaldelijk slag leveren omdat hij heerser was van een grensmark, gelegen op een strategisch punt tussen de Adriatische Zee en de Alpen.
Toch bleef hij zich ook onverminderd voor de vrede inzetten.

Hij legde in 863 legde zijn functie als hertog neer en overleed op 16 december 866 in het Italiaanse Musiestro, op de terugweg naar Cysoing.
De Heilige Everardus werd in de abdijkerk van Cysoing begraven.

Gisela verbleef na de dood van de Heilige Everardus van Friuli in Cysoing als weduwe en werd er na haar dood in 874 begraven.

Weerspreuk

Doet Everardus het gras berijpen,
zal met Kerstmis de kou doorknijpen